A tavaszi gyérítések apropóján – a biológiai módszerek alkalmazhatóságáról

2021. május 10. Mit tapasztalunk Magyarországon szakértői szemmel?

Az elmúlt hetekben hazánkban jelentős területen történtek biológiai gyérítések az aktív lárvatenyészőhelyeken. A hatékonyság szempontjából fontos, az az elv, hogy „minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb területet lehessen kezelni”.

Ezért ebben az időszakban a nagy területű, összességében több ezer hektáros gyérítésekhez, inkább a légi kijuttatású folyadékos BTI készítményt használják. A siker feltétele, hogy a porlasztott folyadék apró cseppjei, a repülési magasságból a vízfelszínre jussanak, lehetőleg akadálymentesen. Nyílt gyepes területek esetében ez a módszer egész évben jól alkalmazható, a fás vegetációval fedett területeken viszont csak a tavaszi lombmentesnek mondható időszakban eredményes.

A kisebb kiterjedésű lárvatenyészőhelyek (pl. tószegélyek, időszakosan vízzel borított foltok), melyek gyakran nehezen megközelíthetőek, földi gépes kijuttatású biológiai védelemben részesülnek. Ez esetben a területek folyadékos BTI készítménnyel való kezelése egy kijuttató-berendezés segítségével, emberi munkával történik, pár tíz méteres hatótávolsággal. Az eredményes védekezés végrehajtása tetemes és főleg precíz munkát igénylő megoldás, mely nem alkalmas az erdőkben, gyepeken, gyepes árkokban nagy területeken, hálózatosan kialakuló apró, olykor észrevehetetlen, pocsolyák, vízállások szervezett kezelésére.

Utóbbi tenyészőhelyekről viszont nagy tömegben repülhetnek ki az embert támadó csípőszúnyog fajok imágói. Ennek megelőzésére – a településeken – óhatatlanul lakossági megoldások bevetése szükséges: lehetőség szerint mindenki gondoskodjon az ingatlana területén lévő, vagy annak közvetlen környezetében található, vízgyülemek megszüntetéséről, vízelvezetéséről, vagy a tenyészővizek – kereskedelmi forgalomban kapható – biológiai szúnyoglárva irtószerekkel való kezeléséről.

Fontos, hogy mindkét kijuttatási technológiát a szükséges engedélyek birtokában végezzük, ne kezeljünk országosan és egyéb módon védett természeti területeket hozzájárulás nélkül.

Badacsonytomaj csapadékvizes tenyészőhely árokban

Az oldal megosztása