Szúnyogtenyészőhelyek lépten-nyomon

2021. május 25. Mit tapasztalunk Magyarországon szakértői szemmel?

    Korábban tipikusnak volt mondható, hogy egy-egy szúnyogosabb évet néhány „nyugalmas” követ. Ezek az idők elmúlni látszanak. Az országos, általános és jelentős szúnyogártalmakat hozó 2019-es és 2020-as évek sorozata, egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2021. évvel is folytatódik.

Az elmúlt két hétben az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott. Az esőzések jelentős számban hoztak létre ideális szúnyog-tenyészőhelyeket (csapadékvizes pocsolyák, vízállások). Ez utóbbiakkal lépten-nyomon találkozhatunk, ismertetőjelük, hogy sekély vizűek, felaprózott elhelyezkedésűek, gyakran fák, bokrok rejtekében meghúzódók.

    A folyóvízgyűjtőkön is komoly csapadékhullás történt, minek következtében, többek között, a Tiszán, a Körösökön és az Ipolyon jelentős árhullám vonult le – de a Duna is számottevő ártéri tenyészőhelyeket létrehozó szinten tetőzött.

    A szúnyoglárvák fejlődése a fenti tenyészőhelyeken már megkezdődött, ezért ezen a héten országszerte kiterjedt és intenzív biológiai gyérítések várhatók. E biológiai gyérítések azonban nem lesznek képesek minden mikrotenyészőhely, vegetációval erősen fedett vízállás elérésére. További probléma, hogy az országosan védett természeti területeken fekvő tenyészőhelyek biológiai gyérítése, csak a külön engedéllyel rendelkező helyeken lehetséges.

    A biológiai gyérítések csökkenteni fogják a kirepülő szúnyogok egyedszámát, de jobb, ha mindenki felkészül arra, hogy a szúnyogállományok egyedszáma, várhatón legkésőbb június közepén, erőteljesen meg fog növekedni és a szúnyogok élettartamának megfelelően, az ártalom négy-hat hétig mindenütt ki fog tartani. Ez utóbbi időszakban, amennyiben újabb tenyészőhelyek nem jönnek létre, elenyésző számú új fejlődésű szúnyog kel majd szárnyra. A mostani tenyészőhelyekről kirepültek viszont velünk lesznek – kivéve azon rövidebb-hosszabb időszakokat, mikor az ártéri és egyéb erdők, cserjések védelmében pihennek.


Az oldal megosztása