Valamire készül a Duna

2021. július 17. Mit tapasztalunk, várunk Magyarországon szakértői szemmel?

    Legnagyobb folyónk egyelőre még a nyugodt arcát mutatja, kiegyensúlyozottan, az ilyenkor szokásos módon, medrében hömpölyög át Hazánkon. A nyugati vízgyűjtőn hullott komoly csapadékmennyiség miatt azonban, az előrejelzések szerint, a jövő héten számottevő kiterjedésű, humán ártalom szempontjából jelentős szúnyogfajok fejlődését lehetővé tevő tenyészőhelyek kialakulását előidéző árhullám vonul majd le a Dunán.

    Régiós különbségek ugyan lesznek a vízszintben, de az megjósolható, hogy a fenti jelenség minden Duna-menti régió szúnyoghelyzetére hatással lesz. A várhatóan jelentős szúnyog ártalom gondos és szakszerű biológiai gyérítéssel mérsékelhető lesz.

    Sokan nem tudják, hogy az árhullám levonultakor még nem szabad biológiai gyérítést végezni. A hőmérséklet függvényében a lárvák fejlődése az ártereken kialakuló pangóvizekben indul el, ezért a gyérítésekre az árhullám levonulása utáni, 1-2 hétben lesz szükség.

    Az élőhely-szerkezeti okokból nem elérhető, vagy természetvédelmi területen fekvő, ezért nem kezelhető, tenyészőhelyeken fejlődő szúnyogok tömeges kirepülése miatt, a Duna-menti régiókban, a biológiai kezelések megvalósulása esetén is, augusztus elején ismét magasabb csípésszámok megjelenésével kell számolni.

Az oldal megosztása